Boulevardier – світська класика задля душевної осені
Коктейль Бульвардьє – вишукана варіація класичного Негроні. Це яскравий напій на основі бурбона або житнього віскі, червоного вермуту і Кампарі, з оригінальним насиченим смаком і характерною гіркуватістю – те, що треба для поціновувачів міцних солодких коктейлів та приємних вечорів з пледом у компанії друзів. Boulevardier осінній, в міру глибокий і витончений, оповитий осіннім флером і ностальгією за минувшим літом.
Історія Бульвардьє
Автором та винахідником коктейлю вважається публіцист Еркскін Гвін – американський емігрант, онук відомого залізничного магната Альфреда Вандербільта, а також творець та головний редактор паризького журналу для американських експатріантів The Paris Boulevardier (Паризький Бульвар).
Одного разу Еркскін зайшов у “Harry’s NY Bar”. Це легендарний заклад – куточок Манхеттену у центрі Парижу, в якому був винайдений не один класичний коктейль, найвідоміший з яких – Кривава Мері. Harry’s New York Bar відвідувам увесь бомонд того часу, починаючи від літературної еліти – Ернеста Хемінгуея, Ф. Скотта Фіцджеральда та Гертруди Стайн, і закінчуючи такими відомими кінозірками як Клінт Іствуд та Хамфрі Богарт.
Тож, містер Гвін зайшов у бар і попрохав бармена приготувати йому напій із житнім віскі, бітером та солодким вермутом. Тим барменом був Гаррі Мак-Елон, – саме він уперше згадав про коктейль у своїй знаменитій книзі “Barflies and Cocktails” 1927 року, назвавши його на честь журналу містера Гвіна – Boulevardier.
Багато хто проводить історичну паралель, порівнюючи Boulevardier з Негроні. Але деякі дослідники вважають, що історія коктейлю Бульвардьє почалася з напою «Старий Приятель» (Old Pal), у якому бурбон поєднувався з Кампарі та сухим вермутом. Автором «Старого Приятеля» був журналіст Спарроу Робертсон – колега Ерскіна Гвіна.
Зараз залишається тільки здогадуватися, яка з версій більш достовірна. Можливо, як це часто буває, історична правда десь посередині. Спростувати складно лише одне: Бульвардьє – коктейль світський та аристократичний.
Характер і смак коктейлю
Boulevardier – на смак у чомусь схожий на Негроні і Манхеттен. Він помірно гіркий завдяки бітеру Кампарі, солодкий завдяки червоному вермуту і глибокий, міцний та насичений завдяки віскі. Залежно від обраного сорту віскі смак може відрізнятися: бурбон додає солодкості, а з житнім віскі коктейль смакує більш стримано та збалансовано.
Boulevardier
Equipment
- Змішувальна склянка
- Барна ложка
- Джигер
- Стрейнер (Джулеп)
Ingredients
Складові Коктейлю
- 45 мл бурбона або житнього віскі
- 30 мл солодкого італійського вермуту
- 30 мл бітера Campari
Прикраса
- 1 цедра апельсину
Instructions
- Додаємо всі інгредієнти в змішувальну склянку з льодом і старанно змішуємо протягом 25-30 секунд.
- Проціджуємо коктейль через стрейнер в охолоджений келих купе.
- Прикрашаємо коктейль апельсиновою цедрою.
Nutrition
Поради щодо приготування та підбору інгредієнтів
Так само як у Манхеттені та Негроні до складу Бульвардьє входить солодкий вермут. Я раджу використати напої з Італії – історичної батьківщини червоних вермутів. Наприклад, італійський Cinzano Rosso 1757 або більш вишуканий Carpano Antica Formula ідеально впишуться в рецепт коктейлю Boulevardier. За бажання ви також можете експериментувати з популярним вермутом Martini Riserva Speciale Rubino, а якщо вам все ж таки до душі французькі напої – автентичний Dolin Rouge точно не зіпсує смак коктейлю..
Віскі можна обирати як бурбон, так і житній – все залежить від вашого смаку. Якщо віддаєте перевагу бурбону, я б порадив Four Roses Small Batch, Elijah Craig або Maker’s Mark. Якщо вам до душі більш різкий насичений смак – обирайте житні віскі Rittenhouse Straight Rye Whiskey, Wild Turkey Rye або Bulleit Rye. На відміну від Негроні рецепт Бульвардьє включає додавання від 1,25 до 1,5 порцій віскі та по 1 порції Кампарі та вермуту.
Щодо подачі коктейлю суворих правил немає. Ви можете подавати його в роксі або келиху олд фешн, додавши великий шматок льоду. Такий лід тане повільніше, охолоджуючи ваш коктейль, але при цьому не розбавляє його. Також Бульвардьє гарно і вишукано виглядає в охолодженому келиху купе або Nick&Nora. На завершення прикрасьте коктейль апельсиновою цедрою або вишнею мараскіно.
Альтернативні рецепти коктейлю
Не всім до смаку занадто солодкий і гіркий Кампарі, тому у якості альтернативи деякі шанувальники Бульвардьє віддають перевагу артишоковому бітеру із Сицилії під назвою Cynar або одиному з трав’яних лікерів Амаро: Аверна або Фернет.
Міцність коктейлю Boulevardier
Під час використання найбільш стандартних Bulleit Rye (45%), вермуту Carpano Antica Formula (16,5%) та Campari, міцність отриманого коктейлю досягне близько 31%.