Daiquiri

Коктейль Дайкірі – класичний сауер із сонячної Куби.

Склад коктейлю Дайкірі

Більшість джерел стверджують, що вперше коктейль Дайкірі був створений у 1898 році у Гавані (Куба) відразу після Іспано-американської війни. Хтось заначає, що коктейль винайшли у якрсті ліків від малярії, інші вважають, що місцевий ром взяли за основу нового коктейлю через дефіцит віскі та джину. Як найчастіше трапляється в історії, правда десь посередині, але обидві версії мають право на життя. За майже півтора сторіччя існування коктейль зазнав багато змін. Однак найбільш значуща його відмінність від класичного визначення сауера (яким є Дайкірі) – це використання соку лайма замість лимонного.

Найбільш відомим поціновувачем Дайкірі був Ернест Хемінгуей. Він любив його настільки, що на честь нього було створено особливу варіацію коктейлю (яка називається Дайкірі Хемінгуей або Hemingway Special). У наш час коктейль Дайкірі вважається загальновизнаною класикою, хоч і має репутацію легковажного чи «похмільного» коктейлю.

То що ж таке насправді Дайкірі?

Коктейль Дайкірі – це ніжне поєднання солодкуватості рому та цукру із первинною свіжістю соку лайма. За своїм визначенням Дайкірі – це класичний сауер, тобто коктейль, до складу якого входять базовий алкоголь, цитрусовий сік, що відповідає за гіркоту, і простий сироп, що компенсує гіркоту соку своєю солодкістю. Цей коктейль освіжає, але водночас приємно сп’янює за рахунок місності рому. Так само як і у багатьох класичних коктейлях, у Дайкірі немає «канонічного» співвідношення пропорцій рому, соку лайма і простого сиропу. Кожен поцновувач Дайкірі сам визначає свою ідеальну пропорцію.

У своєму рецепті я використовую простий сироп на коричневому цукрі, що найкраще розкривається у поєднанні зі світлим кубинським ромом. А ось сік лайма краще чавити ручною соковижималкою (або взагалі руками) – олії, що містяться в цедрі лайма, додадуть вашому Дайкірі приємну цитрусову текстуру.

Фото Коктейля Daiquiri
5 from 5 votes

Daiquiri

Коктейль Дайкірі (Daiquiri) – класичний рецепт, альтернативні варіанти, рекомендації щодо підбору складу та інгредієнтів.
Prep Time6 minutes
Total Time6 minutes
Страва: Рецепти коктейлів
Cuisine: Коктейлі на Ромі
Ключове слово: Білий Ром, Простий Сироп, Сік Лайму
Servings: 1 порція
Calories: 140kcal

Equipment

  • Шейкер
  • Стрейнер (Хавторн)
  • Файн-Стрейнер
  • Джигер
  • Сквізер для цитрусових

Ingredients

Складові Коктейлю

  • 50 мл світлого рому
  • 25 мл свіжовичавленого соку лайма
  • 15 мл простого сиропу

Оздоблення

  • 1 цедра чи скибка лайма

Instructions

  • Заливаємо всі інгредієнти в шейкер, додаємо лід і змішуємо до охолодження.
  • Проціджуємо в охолоджений келих купе через два стрейнери (хавторн та файн-стрейнер)
  • Прикрашаємо цедрою або скибочкою лайма

Nutrition

Calories: 140kcal

Змішуємо ідеальний Дайкірі

Як і для будь-якого іншого коктейлю, висока якість інгредієнтів є критично важливою. Для ідеального Дайкірі необхідні преміальний світлий ром та свіжий сік лайма. Я раджу взяти, Angostura Reserva або міцніший оверпруф ром. Простежте, щоб ваш простий сироп був свіжим (термін зберігання простого сиропу один до одного становить близько місяця). Якщо ви придбали нову пляшку не випробуваного світлого рому, обов’язково скуштуйте його в чистому вигляді перед тим, як використовувати в коктейлі.

Так само як і для більшості класичних коктейлів, Дайкірі – це короткий і швидкий коктейль, загальний обсяг якого не повинен перевищувати 100 мл. Це трохи менше за найпопулярніші сьогодні коктейлі (особливо це стосується коктейлів, що міксуються у хайболлах або дабл олд фешн склянках). Але такий невеликий обсяг може бути виправданий міцністю напою. При використанні 40-градусного рому місність Дайкірі складатиме 22 градуси. Якщо ж ви візьмете оверпруф ром з міцністю 63% градуса, то ваш коктейль зросте до солідних 35% вмісту спирту. Так що цілком можливо, що після трьох-чотирьох коктейлів, незважаючи на всю свіжість і цитрусовість Дайкірі, ви відчуєте, що ви захмеліли.

Альтернативні рецепти коктейлю Daiquiri

  • В замороженому Дайкірі використовуються ті ж самі інгредієнти, що і в оригінальному коктейлі, але замість шейкера коктейль змішується в блендері з льодом.
  • Полуничний Дайкірі можна робити як у шейкері, так і в блендері – обидві версії добре смакують. Використовуючи шейкер треба додади 4-5 ягід, розчавіти їх мадлером, а потім дотримуватись оригінального рецепту. На етапі проціджування треба додати файн-стрейнер, задля того, щоб м’якіть полуниці не потрапила до коктейлю.
  • Банановий Дайкірі. Тут ви точно не зможете обійтися без блендера. Треба додати один невеликий банан (або половину великого), 60 мл світлого рому, 30 мл соку лайма, 15 мл лікеру тріпл-сек та одну ложку цукру до блендера разом із льодом. Змішуємо вміст протягом 20-25 секунд. Прикрашаємо коктейльною вишнею, а подати можна у келиху харрікейн.
  • Дайкірі Хемінгуея. Відомий письменник Ернест Хемінгуей випивав у барі «Ель Флоридіта» (місці, де “народився” Дайкірі) настільки часто, що набув свою власну модифікацію оригінального коктейлю. Рецепт коктейлю – 50 мл білого рому, по 15 мл соку лайма, соку грейпфрута та лікеру Мараскіно, а також 5 мл простого сиропу. Змішуємо в шейкері з льодом і оздоблюємо лаймовою цедрою.