Espresso Martini

Espresso Martini – п’янкий коктейль, що бадьорить

Рецепт коктейлю Еспресо Мартіні

Espresso Martini (Еспресо Мартіні) – відомий з кінця 80-х років пряний солодкий та міцний коктейль на основі кави, горілки та кавового лікеру, що, незважаючи на назву, має небагато спільного з популярним класичним коктейлем на вермуті. Свою назву коктейль, очевидно, отримав завдяки однойменному келиху, в якому прийнято подавати класичний Мартіні та його варіації. Як і багато коктейлів з кавовим лікером, напій чудово підійде і в якості діжестиву, і в ролі самостійного коктейлю на будь якій вечірці, – він не дасть змогу заснути або занудьгувати.

Історія Еспресо Мартіні починається з 1984 року у модному лондонському барі Fred’s у Сохо. Там легендарний бартендер Дік Бредселл зустрівся за барною стійкою з відомою моделлю: у деяких джерелах це була Кейт Мосс, в інших – Наомі Кемпбелл – тепер залишається лише здогадуватися. Дівчина у розпалі вечірки попросила бармена зробити коктейль, який одночасно розбудить і розбурхає її, буквально «wake me up and fuck me up». Заважючи на те, що у барі, за словами Діка, поряд з його робочою зоною стояла кавоварка – та й взагалі кавові апарати тоді стояли всюди, а горілка як міцний напій набирала популярності – бармена народилася ідея геніального коктейлю, який сьогодні перебуває у списку офіційних напоїв Міжнародної асоціації барменів (IBA) у категорії «Напої нової ери»

Характер і смак коктейлю

Приготування коктейлю Еспресо Мартіні

Еспресо Мартіні став одним з перших кавових міксів і швидко набув популярності на модних лондонських вечірках та світських раутах. Здавалося б, що може бути спільного у горілки та заварної кави? Напевно навряд чи їх можна було б смачно змішати. Але, на диво, в Espresso Martini кава з горілкою поєднується в ідеальній композиції: характерний смак алкоголю та гіркота еспресо пом’якшуються кавовим лікером. У фіналі ми отримуємо незвичайний солодкий, міцний коктейль з простих інгредієнтів, лаконічно прикрашений кавовими зернами.

Коктейль Еспресо Мартіні
4.88 from 8 votes

Espresso Martini

Коктейль Еспресо Мартіні вважається найсучаснішою класикою. Він був винайдений наприкінці XX століття і робиться на горілці, кавовому лікері та еспресо.
Prep Time3 minutes
Total Time3 minutes
Страва: Рецепти коктейлів
Cuisine: Коктейлі на Горілці
Ключове слово: Горілка, Еспресо, Кавовий Лікер, Простий Сироп
Servings: 1 порція
Calories: 250kcal

Equipment

  • Шейкер
  • Стрейнер (Хавторн)
  • Джигер

Ingredients

Складові Коктейлю

  • 60 мл горілки
  • 30 мл еспресо
  • 15 мл кавового лікеру
  • 15 мл простого сиропу

Оздоблення

  • 3 кавових зерен

Instructions

  • Заливаємо всі інгредієнти в шейкер, додаємо лід і змішуємо до охолодження.
  • Проціджуємо в охолоджений коктейльний келих за допомогою стрейнера
  • Прикрашаємо кавовими зернами

Nutrition

Calories: 250kcal

Поради щодо приготування та інгредієнтів

Зважаючи на те, що коктейль відносно простий у приготуванні, всі складові тут повинні бути обов’язково високої якості.

  • Горілку краще взяти нейтральну без додатків. Я використовую преміальну українську марку Staritskiy & Levitskiy, також ідеально підійдуть іноземні Grey Goose (Франція), Tito’s Vodka (США) чи Reyka (Ісландія).
  • До кави теж варто поставитися уважно: розчинна або звичайна заварна не підійдуть. Краще використовувати зерна сорту арабіка і на їх основі заварити свіжу каву, або приготувати колд брю (альтернативний спосіб «холодного» заварювання кави, процес приготування якого займає від 8 до 24 годин). Я готував коктейль, використовуючи обидва варіанти і кожен з них вийшов чудово, тому, якщо у вас є час і бажання, можна окремо приготувати Колд Брю, або ж використовувати класичний еспресо.
  • У якості кавового лікеру відмінно підійде класичний Kahlua. Особисто я використовую кавовий лікер De Kuyper.
  • Також я рекомендую використовувати простий сироп, хоча багато рецептів його не містять. Він дає додаткову насолоду і пом’якшує характер горілки та кави. У результаті коктейль виходить м’якішим, і горілка у ньому відчувається ще менше.

Espresso Martini Cocktail: альтернативні варіанти приготування

Коктейль Еспресо Мартіні вважається незмінною сучасною класикою міксології, проте деякі бармени можуть використовувати різні його варіації.

  • Тим, хто не люблять зайвої солодкості, пропонують альтернативний спосіб приготування Espresso Martini без підсолоджувачів – кавового лікеру та цукрового сиропу. У результаті виходить досить специфічний та міцний коктейль, але це, звісно, ​​питання смаку.
  • Деякі бартендери віддають перевагу незвичайному варіанту під назвою Шоколадний Еспресо Мартіні. У ньому горілка замінюється шоколадною текілою, яка підкреслює та доповнює кавовий смак коктейлю.
  • В іншій варіації під назвою Текіла Еспресо також використовується текіла, але цього разу – класична, золота. Щоб виділити та підкреслити характерну насолоду текіли, кавовий сироп автори коктейлю замінили на медовий.

Міцність коктейлю Еспресо Мартіні

Горілка має стандартну міцність 40% вмісту спирту, в той самий час міцність кавових лікерів сягає 20% (як наприклад у згаданих мною вище Kahlua і De Kuyper). Змішавши горілку, кавовий лікер, шот еспресо та простий сироп, ви отримаєте коктейль із фінальною міцністю 22,5 градусів.