Penicillin

Пеніцилін – ліки від банальності

Рецепт коктейлю Пеніцилін

Коли осінь наступає зимі на п’яти, а сутінки згущуються буквально з обіду, немає причин не потішити себе неймовірно осіннім, незвичайним та оригінальним коктейлем.

Коктейль Пеніцилін – це, мабуть, один із найцікавіших та атмосферних смакових міксів. У ньому тонким шаром переплітається дух незрівнянних асоціацій та вражень: безкраї торф’яні болота, імбирно-медова пряність, міцна терпкість шотландських рівнин та запах осіннього вітру з домішкою деревного диму. Все це, наче тепла ковдра, огортає вас з першого ковтка і, підкреслюючи оригінальну назву, зцілює від нудьги, банальності та осіннього флеру.

Пеніцилін: історія коктейлю

Пеніцилін – відносно молодий напій. В його історії немає ні таємниць, ні містичних історій походження. Все просто: в 2005 році, у Нью Йорку, широко відомий у вузьких колах бармен Сем Росс працював у закладі Milk & Honey, який відрізнявся новаторським підходом до міксології.

Одним нудним похмурим днем ​​Сем вирішив поекспериментувати: він взяв за основу коктейль «Золота лихоманка», додав до рецепту імбирно-медовий сироп, і, раптово, — терпкий скотч та торф’яний віскі. Так народився шедевр.

Коктейль швидко отримав армію шанувальників, а згодом його було внесено до категорії “Напої нової ери” IBA (Міжнародною асоціацією барменів).

Примітно, що винахідник коктейлю Пеніцилін, як і раніше, не виділяє його як самостійний напій, називаючи свій твір альтернативним рецептом Whiskey Sour.

Розбір характеру та смаку

Родзинка напою – скотч, який дуже рідко використовується в коктейлях, його характерна терпкість складно «уживається» з іншими смаковими відтінками.

Тим не менш, саме скотч робить Пеніцилін особливим – міцним і гіркуватим. Тут медова солодкість перетікає у пряність імбиру і врівноважується цитрусовою свіжістю лимонного соку.

Перший ковток зустрічає нас смаком димного торф’яного віскі, але вже за кілька секунд палітра поступово розкривається і до гри долучаються інші інгредієнти: скотч, лимонний сік та імбирно-медовий сироп.

Рецепт коктейлю Пеніцилін
5 from 7 votes

Penicillin

Коктейль Пеніцилін – це один із найцікавіших та атмосферних смакових міксів. У ньому тонким шаром переплітається дух незрівнянних асоціацій та вражень: безкраї торф'яні болота, імбирно-медова пряність, міцна терпкість шотландських рівнин та запах осіннього вітру з домішками деревного диму.
Prep Time4 minutes
Total Time4 minutes
Страва: Рецепти коктейлів
Cuisine: Коктейлі на Вискі
Ключове слово: Димний Виски, Імбирно-Медовий Сироп, Лимонний Сік, Скотч
Servings: 1 порція
Calories: 220kcal

Equipment

  • Шейкер
  • Стрейнер (Хавторн)
  • Файн-Стрейнер
  • Джигер
  • Сквізер для цитрусових

Ingredients

Складові Коктейлю

  • 60 мл шотландського віски
  • 25 мл свіжовичавленого лимонного соку
  • 25 мл імбирно-медового сиропу
  • 10 мл димного острівного віскі

Прикраси

  • 1 цукат імбиру

Instructions

  • Додаємо віскі, лимонний сік та імбирно-медовий сироп ушейкер з льодом та змішуємо їх до повного охолодження.
  • Проціджуємо вміст шейкера в келих дабл олд фешн (DOF) або рокс більшою ємністю,використовуючи два стрейнери (хавторн і файн-стрейнер).
  • Додаємо зверху трохи димного віскі і прикрашаємо нашкоктейль імбирним цукатом.

Nutrition

Calories: 220kcal

Поради щодо приготування та підбору інгредієнтів

Основа коктейлю – блендовий скотч, до вибору якого потрібно підійти максимально відповідально. Хорошим варіантом буде Monkey Shoulder, Isle of Skye 12 або Johnnie Walker Black Label – як доступніша мас-маркет альтернатива.

Димний віскі – те, що робить Пеніцилін таким особливим та оригінальним. Тому в даному випадку я порадив би згідно з рецептом додати щось із сильним торф’яним акцентом, наприклад, Laphroaig 10 або Caol Ila 12.

Лимонний сік – той інгредієнт, який поєднує та вирівнює смакові поєднання. Відмовтеся від пакетованих масмаркет варіантів і використовуйте виключно свіжий сік.

Найчастіше прикрасами в Пеніциліні є імбирні цукати, — не варто нехтувати цим компонентом. І хоча такі цукати — не найпопулярніший продукт, їх не так складно знайти в спеціалізованих магазинах.

Також одним із важливих інгредієнтів коктейлю є імбирно-медовий сироп і приготувати його найкраще самостійно.

Рецепт імбирного сиропу

 Для приготування сиропу знадобиться:

– 100 г імбиру (1 середній шматок),

– 1 склянка рідкого меду (150-200 мл),

– 1 склянка води (200 мл).

Імбир необхідно помити, нарізати тонкими скибочками та покласти в каструлю. Туди ж додайте мед та залийте водою. Доведіть суміш до кипіння (зрідка помішуючи), зменште вогонь і залиште варитися ще 10 хвилин на мінімальному вогні.

Дайте сиропу охолонути і поставте в холодильник на 12 годин, потім процідіть і перелийте в пляшку.

Сироп готовий!

Альтернативні рецепти

Як уже згадувалося раніше, найближчий «родич» коктейлю Пеніцилін – напій «Золота лихоманка» в якому бурбон з лимонним соком підсолоджуються медовим сиропом.

Ось ще одна варіація: Тропічний Пеніцилін. Деякі бармени, експериментуючи з класичним рецептом Пеніциліну, привносять екзотичні нотки в і без цього вельми незвичайний коктейль. Так, імбирно-медовий сироп доповнюється сиропом агави і злегка присипається сіллю.

Рожевий пеніцилін – ще одна незвичайна альтернатива. До бленд скотчу додається банановий шнапс, динний лікер, вершки, гренадин та яєчний білок.

Міцність коктейлю Пеніцилін

Міцність коктейлю Penicillin варіюється в межах 24 – 25%.