Пеніцилін – ліки від банальності
Коли осінь наступає зимі на п’яти, а сутінки згущуються буквально з обіду, немає причин не потішити себе неймовірно осіннім, незвичайним та оригінальним коктейлем.
Коктейль Пеніцилін – це, мабуть, один із найцікавіших та атмосферних смакових міксів. У ньому тонким шаром переплітається дух незрівнянних асоціацій та вражень: безкраї торф’яні болота, імбирно-медова пряність, міцна терпкість шотландських рівнин та запах осіннього вітру з домішкою деревного диму. Все це, наче тепла ковдра, огортає вас з першого ковтка і, підкреслюючи оригінальну назву, зцілює від нудьги, банальності та осіннього флеру.
Пеніцилін: історія коктейлю
Пеніцилін – відносно молодий напій. В його історії немає ні таємниць, ні містичних історій походження. Все просто: в 2005 році, у Нью Йорку, широко відомий у вузьких колах бармен Сем Росс працював у закладі Milk & Honey, який відрізнявся новаторським підходом до міксології.
Одним нудним похмурим днем Сем вирішив поекспериментувати: він взяв за основу коктейль «Золота лихоманка», додав до рецепту імбирно-медовий сироп, і, раптово, — терпкий скотч та торф’яний віскі. Так народився шедевр.
Коктейль швидко отримав армію шанувальників, а згодом його було внесено до категорії “Напої нової ери” IBA (Міжнародною асоціацією барменів).
Примітно, що винахідник коктейлю Пеніцилін, як і раніше, не виділяє його як самостійний напій, називаючи свій твір альтернативним рецептом Whiskey Sour.
Розбір характеру та смаку
Родзинка напою – скотч, який дуже рідко використовується в коктейлях, його характерна терпкість складно «уживається» з іншими смаковими відтінками.
Тим не менш, саме скотч робить Пеніцилін особливим – міцним і гіркуватим. Тут медова солодкість перетікає у пряність імбиру і врівноважується цитрусовою свіжістю лимонного соку.
Перший ковток зустрічає нас смаком димного торф’яного віскі, але вже за кілька секунд палітра поступово розкривається і до гри долучаються інші інгредієнти: скотч, лимонний сік та імбирно-медовий сироп.
Penicillin
Equipment
- Шейкер
- Стрейнер (Хавторн)
- Файн-Стрейнер
- Джигер
- Сквізер для цитрусових
Ingredients
Складові Коктейлю
- 60 мл шотландського віски
- 25 мл свіжовичавленого лимонного соку
- 25 мл імбирно-медового сиропу
- 10 мл димного острівного віскі
Прикраси
- 1 цукат імбиру
Instructions
- Додаємо віскі, лимонний сік та імбирно-медовий сироп ушейкер з льодом та змішуємо їх до повного охолодження.
- Проціджуємо вміст шейкера в келих дабл олд фешн (DOF) або рокс більшою ємністю,використовуючи два стрейнери (хавторн і файн-стрейнер).
- Додаємо зверху трохи димного віскі і прикрашаємо нашкоктейль імбирним цукатом.
Nutrition
Поради щодо приготування та підбору інгредієнтів
Основа коктейлю – блендовий скотч, до вибору якого потрібно підійти максимально відповідально. Хорошим варіантом буде Monkey Shoulder, Isle of Skye 12 або Johnnie Walker Black Label – як доступніша мас-маркет альтернатива.
Димний віскі – те, що робить Пеніцилін таким особливим та оригінальним. Тому в даному випадку я порадив би згідно з рецептом додати щось із сильним торф’яним акцентом, наприклад, Laphroaig 10 або Caol Ila 12.
Лимонний сік – той інгредієнт, який поєднує та вирівнює смакові поєднання. Відмовтеся від пакетованих масмаркет варіантів і використовуйте виключно свіжий сік.
Найчастіше прикрасами в Пеніциліні є імбирні цукати, — не варто нехтувати цим компонентом. І хоча такі цукати — не найпопулярніший продукт, їх не так складно знайти в спеціалізованих магазинах.
Також одним із важливих інгредієнтів коктейлю є імбирно-медовий сироп і приготувати його найкраще самостійно.
Рецепт імбирного сиропу
Для приготування сиропу знадобиться:
– 100 г імбиру (1 середній шматок),
– 1 склянка рідкого меду (150-200 мл),
– 1 склянка води (200 мл).
Імбир необхідно помити, нарізати тонкими скибочками та покласти в каструлю. Туди ж додайте мед та залийте водою. Доведіть суміш до кипіння (зрідка помішуючи), зменште вогонь і залиште варитися ще 10 хвилин на мінімальному вогні.
Дайте сиропу охолонути і поставте в холодильник на 12 годин, потім процідіть і перелийте в пляшку.
Сироп готовий!
Альтернативні рецепти
Як уже згадувалося раніше, найближчий «родич» коктейлю Пеніцилін – напій «Золота лихоманка» в якому бурбон з лимонним соком підсолоджуються медовим сиропом.
Ось ще одна варіація: Тропічний Пеніцилін. Деякі бармени, експериментуючи з класичним рецептом Пеніциліну, привносять екзотичні нотки в і без цього вельми незвичайний коктейль. Так, імбирно-медовий сироп доповнюється сиропом агави і злегка присипається сіллю.
Рожевий пеніцилін – ще одна незвичайна альтернатива. До бленд скотчу додається банановий шнапс, динний лікер, вершки, гренадин та яєчний білок.
Міцність коктейлю Пеніцилін
Міцність коктейлю Penicillin варіюється в межах 24 – 25%.