Whisky Sour

Віскі Сауер – легенда у келиху

Рецепт коктейлю Віскі Сауер

Ідеальний. Не занадто кислий, не занадто солодкий. Міцний, але не занадто. Вічна класика: смокінг або «маленька чорна сукня» у світі коктейлів. Коктейль Віскі Сауер – це напій під будь-який настрій, погоду, музику, компанію чи подію. Квінтесенція гарного смаку та легенда, що дійшла до наших днів. Зображений у культовому кінематографі та в серцях поціновувачів, цей напій однозначно вартий вашої уваги. Це саме той коктейль, про який у будь-якому барі можна прошепотіти бармену: «Мені як завжди» і навіть якщо бармен бачить вас вперше, він підіграє та приготує класичний Whiskey Sour.

Історія

Про походження одного з найголовніших коктейлів двох століть відомо мало. Тут немає жодної історії, пригоди, казки та чаклунства. Єдина згадка про напій датована 1862 роком, коли вийшла книга Джеррі Томаса “Як змішувати напої”.

Але, якщо трохи розширити свій кругозір і подивитися на походження коктейлів типу Сауер загалом, вимальовується яскравіша картинка. «Sour» – тобто кислий, – властивість, яка кілька століть вважалася і лікувальною, і консервуючую. Таким чином одна з найпопулярніших версій походження коктейлів сауер (у тому числі і Whiskey Sour) – це сумнівні уявлення про медицину моряків, піратів та корабельних лікарів. Серед морських вовків однією з найпоширеніших хвороб була цинга – нестача вітаміну C. Цингою хворіли поголовно моряки незалежно від досвіду, чину та фізичних властивостей. Тому, одним з кращих ліків вважався доступний міцний алкогольний напій, змішаний із чимось кислим – насиченим вітаміном C. Таким чином змышували все: ром, віскі, бренді, текілу з чимось кисленьким. Згодом цим користувалися бармени припортових містечок, та згодом й інших, більш центральних регіонів.

Таким чином, хоча історію знаменитого «кислого віскі» відстежити складно, цей коктейль залишається одним із найвідоміших та найулюбленіших напоїв у всьому світі. Не дарма Віскі Сауер входить до офіційного списку коктейлів Міжнародної асоціації барменів (IBA), займаючи почесне місце у категорії «Незабутні».

Whiskey Sour та «Одного разу в Голлівуді»

Ще одна цікава історія, пов’язана з коктейлем, – його роль у фільмі Тарантіно «Одного разу в Голлівуді». Йдеться про головного героя – персонажа Ріка Далтона, якого зіграв Лео Ді Капріо. Буквально з перших хвилин у кадрі з’являється він – Віскі Сауер, напій, який бармен наливає у склянку із шейкера, прикрашає коктейльною вишнею та подає головному герою. Сцена відбувається у легендарному барі періоду Золотого віку Голлівуду Musso & Frank Grill, який існує й досі. А сам коктейль налив досвідчений бармен закладу Кеннет «Сонні» Донато, якому доводилося подавати коктейлі поетам, письменникам і зіркам Голлівуду.

Згодом герой Лео Ді Капріо готує коктейль вже самостійно. У фільмі яскраво показується технологія приготування: головний герой колоритно відокремлює яєчний білок, змішує інгредієнти і згодом випиває вісім Віскі Сауерів за ніч, про що вкрай шкодує на ранок, з жалем вигукуючи «Eight whiskey sours, eight f*cking whiskey sours!».

Розбір характеру та смаку

Whiskey Sour – це гармонійне поєднання насиченого смаку та міцності. Легка кислинка лимонного соку перетікає в солодкі нотки цукрового сиропу – баланс досягається за рахунок м’якої яєчної піни, а міцність бурбона завершує ансамбль помірною алкогольною міцністю та незначною гіркотою.

Рецепт коктейлю

Коктейль Віскі Сауер
5 from 2 votes

Whisky Sour

Коктейль Віскі Сауер – це напій під будь-який настрій, погоду, музику, компанію чи подію. Квінтесенція гарного смаку та легенда, що дійшла до наших днів. Зображений у культовому кінематографі та в серцях поціновувачів, цей напій однозначно вартий вашої уваги.
Prep Time5 minutes
Total Time5 minutes
Страва: Рецепти коктейлів
Cuisine: Коктейлі на Вискі
Ключове слово: Бурбон, Лимонний сік, Простий Сироп
Servings: 1 порция
Calories: 170kcal

Equipment

  • Шейкер
  • Стрейнер (Хавторн)
  • Джигер
  • Сквізер для цитрусовых

Ingredients

Склад

  • 60 мл бурбону
  • 25 мл свіжого лимонного соку
  • 15 мл простого сиропу

Прикраси

  • 1 вишня Мараскіно
  • 1 шматочок апельсину

Instructions

  • Додаємо всі інгредієнти в шейкер і змішуємо до повного охолодження.
  • Прожимаємо вміст шейкера в охолоджений бокал купе
  • Прикрашаємо коктейль вишнею Мараскіно та шматком апельсина.

Nutrition

Calories: 170kcal

Поради щодо приготування та підбору інгредієнтів

Головний та єдиний алкогольний інгредієнт у складі Віскі Сауер – власне віскі, а точніше бурбон. Тут я рекомендував би використовувати такі марки як Bulleit Bourbon, Maker’s Mark, Buffalo Trace або, у крайньому випадку, Wild Turkey 101.

Лимонний сік краще використовувати свіжий з якісних свіжих лимонів.

Традиційно готується класичний Віскі Сауер з білком, тому варто дуже уважно поставитися до якості яєць. Як альтернативу також можна використовувати замінник білкової піни Easy foam – натуральний екстракт дерева Квіллая Сапонарія, 100 мл якого зазвичай вистачає на 500 коктейлів. Такий варіант непогано підходить тим, хто з тих чи інших причин не вживає яйця.

Приготування коктейлю Віскі Сауер

В якості гарнішу (гарніру, прикраси) традиційно використовують вишню Мараскіно та/або шматочок апельсина.

Альтернативні рецепты

Як і у багатьох популярних коктейлів, класичний рецепт Віскі Сауера має безліч варіацій та альтернативних інгредієнтів.

  • Якщо ви полюбляєте експерименти, віддаєте перевагу більш «бочковому» смаку шотландського віскі або під рукою немає нічого іншого, але спробувати коктейль дуже хочеться, спробуйте замість бурбона додати Скотч і у вас вийде Скотч Сауер. Такий напій різкіший і складніший за смаковим балансом.
  • Також деякі бармени воліють замінити білок курячого яйця більш вишуканими перепелиними білками.
  • У деяких варіаціях до класичного рецепту додають пару дешей біттера Ангостура, що додає гіркоту коктейлю і розширює смакову палітру.
  • Один із найпопулярніших альтернативних рецептів – Фріско Сауер. Додати 20 мл лікеру Бенедиктин замість цукрового сиропу і коктейль готовий.
  • Ще можна поекспериментувати з різноманітними лікерами, наприклад, пару дешей персикового біттера перетворює коктейль на Peach Whiskey Sour.
  • Якщо додати до традиційних інгредієнтів 20 мл лікеру Амаретто, вийде Амаретто Сауер.
  • При додаванні 15 мл Смородинового лікеру та 1 деша Ангостури, вийде коктейль Bourbon Renewal.
  • Можна експериментувати з основним алкоголем. Замінивши бурбон на джин, ми отримаємо Джин Сауер, а під час використання Бренді – Бренді Сауер.
Оздоблення коктейлю гарнішем

Міцність коктейлю

Традиційно заміксований коктейль Віскі Сауер має міцність близько 30%.