Manhattan

Історія Коктейлю Манхеттен

Рецепт коктейлю Манхеттен

Коктейль Манхеттен підкорив серця шанувальників змішаних напоїв невдовзі після того, як був винайдений у клубі «Манхеттен» (Нью-Йорк) наприкінці ХІХ століття. З того часу протягом довгих років Манхеттен залишається обов’язковим пунктом у меню кожного бару. Також не можна не відзначити важливості цього коктейлю для відродження популярності коктейльної культури у США в часи сухого закону.

Смак оригінального коктейлю залишається незмінним з 1880 року (приблизний час винайдення коктейлю). Рецепт Манхеттена – це американський віскі, італійський вермут та кілька дешів біттера. Це коктейль із багатою історією та не менш багатим смаком.

Вибір віскі для коктейлю Манхеттен

Оригінальний рецепт коктейлю чітко орієнтується на житній віскі, але починаючи з ХХ сторіччя у Сполучених Штатах почалися проблеми з постачанням цього напою необхідної якості. Згодом його витіснив канадський віскі (який теж часто був житнім), а ще пізніше основою для коктейлю Манхеттен став бурбон. У наш час на полицях магазинів знову з’явився якісний житній віскі, а це означає, що ми можемо скуштувати оригінальний варіант коктейлю.

Раджу вам спробувати приготувати Манхеттен із кожним із згаданих віскі та обрати свого фаворита. Манхеттен на бурбоні вийде солодше, тоді як житній віскі зробить ваш коктейль більш сухим та пряним. Манхеттен, змішаний на основі канадського віскі, буде м’яким і відмінно підійде для тих, кому оригінальний рецепт здається занадто міцним.

Фотографія Коктейлю Manhattan
5 from 7 votes

Manhattan

Коктейль Манхеттен – історія, рецепт, склад та рекомендації щодо приготування.
Prep Time4 minutes
Total Time4 minutes
Страва: Рецепти коктейлів
Cuisine: Коктейлі на Вискі
Ключове слово: Бітер Ангостура, Бурбон, Вермут, Житній Віскі
Servings: 1 порція
Calories: 230kcal

Equipment

  • Змішувальна склянка
  • Барна ложка
  • Стрейнер (Джулеп)
  • Джигер

Ingredients

Складові Коктейлю

  • 50 мл бурбону або житнього віскі
  • 30 мл солодкого італійського вермуту
  • 1-2 дэша біттера Angostura

Оздоблення

  • 1 коктейльна вишня

Instructions

  • Додаємо віскі, вермут і біттер в змішувальну склянку і добре змішуємо. Ідеальний час змішування – близько 30 секунд.
  • Проціджуємо вміст склянки в охолоджений келих купе.
  • Прикрашаємо змішаний напій коктейльною вишнею.

Nutrition

Calories: 230kcal

Вибір Вермуту. Співвідношення Віскі до Вермуту

Історично Італія відома своїми солодкими вермутами, тоді як сухі вермути традиційно кращі у Франції. Це в жодному разі не означає, що французький солодкий вермут зіпсує ваш напій. Але почати все ж таки слід із класичного рецепту, до якого входить той самий італійський вермут. Стандартом може стати Martini Riserva Speciale Rubino (ну плутати зі звичайним Martini). Цей фантастичний за смаком вермут зробить ваші Манхеттени незабутніми – обов’язково спробуйте його.

Склад коктейлю Манхеттен

Так само, як і з Мартіні, у кожного справжього поціновувача коктейлів має бути своя пропорція ідеального Манхеттена. Співвідношення “дві порції віскі на одну порцію вермуту” можна вважати класичним. Це відправна точка і змінюючи цю пропорцію, ви зможете знайти той самий рецепт, який назвете улюбленим. Шанувальники більш міцного та аутентичного напою обирають співвідношення 3:1. Мій рецепт ідеального коктейлю Манхеттен – це ~50 мл віскі (1.66 унції) та 30 мл (1 унція) вермуту. Кожен віскі додає свій унікальний смак, тому пропорція може змінюватися з кожною новою пляшкою.

Ароматні біттери надають напою характерного акценту і тому вони відносяться обов’язкових інгредієнтів коктейлю. Незважаючи на те, що використовується лише кілька дешів, бітери роблять ваш напій ідеально збалансованим. Біттер Angostura підійде в 100% випадків, але якщо душа прагне експериментів – рекомендую спробувати Bittermen’s Xocolatl Mole або Fee Brothers Old Fashion Aromatic.

Варіації на тему Манхеттена

  • Rob Roy (Роб Рой). Той самий рецепт, але з використанням скотчу замість американського віскі. Чудово підійде блендовий віскі Monkey Shoulder.
  • Сухий Манхеттен. Цей коктейль робиться за тим самим рецептом, але з сухим французьким вермутом замість італійського. Також для надання коктейлю ще більшої сухості вишню Марасчіно замінюють цедрою лимона.
  • «Ідеальний» Манхеттен робиться із суміші солодкого і сухого вермутів (у пропорції 1:1). Інші складові коктейлю не змінюються.
  • Метрополітен (Metropolitan) виготовля’ється з застосуванням бренді замість віскі (пропорція бренді до вермуту – 3:1). Кількість біттера і спосіб змішування залишаються незмінними.
  • Кубинський Манхеттен (Cuban Manhattan) – це «ідеальний» Манхеттен (сухий і солодкий вермут у пропорції 1:1), але з темним ромом замість віскі.

Міцність коктейлю Манхеттен

Використовуючи 50-градусний житній віскі Rittenhouse, що вважається найвищим стандартом для Манхеттена, та з додаванняп солодкого вермуту Carpano Antica Formula (16,5%), міцність отриманого коктейлю становитиме близько 40%. Якщо орати Bulleit Rye Whisky 45%, то ми отримаємо на виході 37% градуса вмісту спирту.